L’alcalde destaca que a data de hui ja s’ha complit el 85% del Pla Director d’Inversions 2021-2023

El plenari extraordinari celebrat el divendres passat a l’Ajuntament de Xàtiva va aprovar inicialment el pressupost municipal per a 2023, que com ja va anunciar l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà arribarà als 38,3 milions d’euros, un 33% més que el present pressupost de 2022, amb els vots favorables del PSPV-PSOE, Xàtiva Unida i la regidora no adscrita Maria Beltrán; els vots contraris del Partit Popular; i l’abstenció del regidor no adscrit Juan Giner. 

Segons va manifestar el portaveu socialista i regidor d’Hisenda Ignacio Reig, «Aquest pressupost consolida el camí de gestió iniciat ja fa huit anys, en una legislatura atípica en la qual hem hagut de lidiar amb la crisi sanitària i la reformulació de prioritats». Reig va remarcar que «per a 2023 mobilitzem tots els recursos econòmics disponibles, en un pressupost que avança cap al Pla d’Inversions 2023-2026 i que suposa un repte de gestió per a regidors, tècnics i personal administratiu». 

Per la seua part, la regidora de Xàtiva Unida Amor Amorós va indicar que «la negociació d’aquest pressupost ha suposat una oportunitat per incrementar dotacions necessàries per a la ciutat, augmentant les partides de cicle hidràulic, accessibilitat universal i parcs infantils», i va afegir que «després d’analitzar el document vam proposar que es destinaren 500.000 euros de romanent sense deixar el calaix buit, i per això donarem suport al pressupost confiant a poder treballar des de demà mateix en la concreció de les millores plantejades». 

La regidora no adscrita Maria Beltrán va explicar en la seua intervenció que «aquests són els pressupostos més alts dels últims 20 anys, amb una forta inversió per reactivar Xàtiva, el reforç de les polítiques de Benestar Social i la millora de serveis i instal·lacions municipals». 

D’altra banda, el Partit Popular, a través del seu regidor Eduardo Llopis, va refrendar el seu vot contrari exposant que «més enllà dels números, el 

problema està en el govern i en la incapacitat de presentar i executar uns pressupostos creïbles. Regnen les imprevisions, com demostren les vint modificacions pressupostàries d’enguany, i el pressupost és un instrument de propaganda». El regidor no adscrit Juan Giner ha dubtat de l’execució de les inversions proposades i ha assegurat que «aquest és el típic pressupost d’un any electoral». 

El plenari extraordinari municipal també va aprovar l’actualització i modificació de la norma tècnica i de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament de Xàtiva amb els vots favorables del PSPV-PSOE i de la regidora no adscrita Maria Beltrán; i les abstencions de Xàtiva Unida, el Partit Popular i el regidor no adscrit Juan Giner. 

Pel que fa a l’execució del Pla d’Inversions, l’alcalde, Roger Cerdà, va aprofitar aquest plenari extraordinari per a posar damunt la taula les xifres d’execució referides al Pla Director d’Inversions 2021-2023, que es va iniciar en febrer de l’any passat i que durarà fins a finals de 2023, indicant que a novembre de 2022 ja s’ha executat el 85% d’aquest. 

Segons l’alcalde, «De les 19 obres contemplades, set ja han estat executades i altres sis es troben executant-se actualment, mentre que altres tres estan en procés d’adjudicació. Als pressupostos de 2023 es contemplen altres dos com són les de la urbanització de l’antiga carretera de Genovés i la reforma de l’Institut la Costera, i ens trobem a l’espera de la delegació de competències del col·legi Attilio Bruschetti». Cerdà va afegir que «a finals de 2023 arribarem al 100%» i que «eixa és la realitat del treball que fa aquest Ajuntament en matèria d’inversions». 

Pel que fa a les obres de l’esmentat Pla, es troben en execució actualment el nou Centre d’Educació Especial Pla de la Mesquita, el desdoblament del pavelló esportiu Francisco Ballester, el Centre Raimon d’Activitats Culturals, l’adequació de l’accessibilitat dels locals de bandes de música, la reforma de la Glorieta José Espejo i l’habilitació d’un nou aparcament a l’Hospital Lluís Alcanyís. 

D’altra banda, es troben ja executats la reparació dels dipòsits de Sant Josep, les fases VI i VII del Pla de Seguretat de Vies Urbanes, el Pla de Camins i Vials, la reparació de la Casa de la Llum, la redacció del Pla Urbà d’Actuació Municipal (PUAM), la reparació de la xarxa núm. 1 d’aigua potable al carrer Sant Pasqual i les obres de sonorització del Gran Teatre. 

Finalment, es troben adjudicades o en procés d’adjudicació l’ampliació de l’IES Josep de Ribera amb un nou aulari, el tram urbà de la futura Via Verda i el projecte del Centre de Dia Comarcal.