També ha sigut unànime el recolzament a l’adhesió a la declaració institucional de la FEMP amb motiu del Dia Internacional de la Dona

L’Ajuntament de Xàtiva va celebrar aquest dissabte passat el plenari municipal corresponent al mes de febrer, en el qual es van aprovar diferents punts com ara una nova modificació de pressupost per modificar l’annex d’inversions, el qual va comptar amb els vots favorables del PSPV-PSOE, Xàtiva Unida i la regidora Maria Beltrán, les abstencions del Partit Popular i el vot en contra del regidor no adscrit Juan Giner. 

Segons va indicar el regidor d’Hisenda i portaveu socialista Natxo Reig, “amb aquesta modificació podrem impulsar algunes de les propostes del capítol d’inversions de 2023 per l’increment de preus sobre els projectes inicials o pel canvi de denominació de la partida corresponent”. El regidor va fer esment a 

algunes actuacions com ara les obres d’urbanització de la carretera de Genovés, la liquidació de la reforma integral del Centre d’Estimulació Primerenca o el canvi de gespa d’un dels camps de futbol del poliesportiu Les Pereres. 

El plenari municipal també va aprovar, en aquest cas per unanimitat, el I Pla Estratègic de Serveis Socials 2023-2026. La regidora de Xàtiva Unida, Amor Amorós, va declarar que “els Plans estratègics que s’estan impulsant des de l’Ajuntament són importantíssims perquè defineixen com vol la institució que siga el futur de la nostra ciutat. Aquest Pla és un Pla sincer amb línies d’intervenció realistes i un calendari per executar les accions». 

La regidora popular Pilar García Morell va indicar que “l’únic ‘però’ és que el Pla naix per obligació i no per voluntat municipal, però ha sigut consensuat per les persones que van a treballar-lo”, i per això van votar a favor. La regidora no adscrita Maria Beltrán, per la seua part, va afirmar que “aquest Pla servirà com a guia de les actuacions de polítiques públiques en l’àmbit municipal donant solucions i anticipant-se a les situacions que poden sorgir”. 

Un altre punt aprovat per unanimitat va estar el de l’aprovació del Pla de Mesures Antifrau. Segons va assegurar la regidora de Règim Interior, Xelo Angulo, “aquest Pla es realitza per garantir que les actuacions que fa l’Ajuntament de Xàtiva vinculades al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència estiguen lliures d’interessos, de frau i de corrupció”. Angulo va afegir que “en aquest Ajuntament adoptem una posició de tolerància zero davant el frau, i amb aquesta proposta reafirmem la nostra voluntat de lluitar activament des de la nostra administració”. 

Entre les principals mesures de prevenció es troben l’aprovació d’una declaració institucional, el Codi Ètic i de Bona Conducta, i s’està treballant en la Declaració d’Absència de Conflictes d’Interessos. 

Com cada any, el plenari municipal també va mostrar el seu compromís amb el Dia Internacional de la Dona que se celebra el 8 de març, amb l’aprovació per unanimitat de la moció per tal d’adherir-se a la declaració institucional de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies amb motiu del 8M. L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà es va mostrar “orgullós” de la unanimitat a l’hora d’aprovar aquesta declaració: 

La regidora de Xàtiva Unida, Cesca Chapí, va declarar que aquest Ajuntament està compromés en la concreció d’una societat més igualitària i va assegurar que “des de fa anys ens uneix un objectiu comú, i atenent a les necessitats i demandes de la societat xativina s’han dut a terme mesures concretes per a aconseguir la igualtat de gènere, i hem de continuar amb les accions”. 

La regidora no adscrita Maria Beltrán va felicitar “a tots els col·lectius que formen part d’aquestes activitats per la seua tasca al llarg de tot l’any. La societat xativina sempre es mostra unida davant la repulsa de la violència contra les dones”; i la regidora popular Pilar García Morell va exposar que “amb aquesta declaració commemorem la lluita de les dones per la igualtat i des del nostre grup continuarem lluitant perquè els jutjats de violència de gènere tornen a Xàtiva, una ciutat eminentment de serveis”. 

En aquest sentit, la regidora Lena Baraza va respondre a la interpel·lació recalcant que “no hem perdut un jutjat de violència de gènere perquè no teníem un jutjat de violència de gènere. El que hem perdut són les competències en aquest aspecte, i precisament ahir mateix s’anunciava per part de Conselleria la possibilitat que la nostra ciutat tinga un jutjat d’aquestes característiques”.