També s’establirà un recàrrec del 30% als grans propietaris amb més d’una desena d’habitatges buits

El plenari municipal de Xàtiva ha aprovat aquest dissabte passat la modificació de l’ordenança fiscal de l’impost de béns immobles amb els vots favorables del PSPV-PSOE i la regidora no adscrita Maria Beltrán, i els vots contraris de Xàtiva Unida, el Partit Popular i el regidor no adscrit Juan Giner. 

La proposta de l’Ajuntament per a les ordenances fiscals de 2023 passava per la congelació de tots els impostos i taxes municipals, per la qual cosa la ciutadania de Xàtiva pagarà el pròxim any el mateix IBI, IAE, impost de vehicles i taxa de fem i aigua, tot i que l’IPC interanual se situa actualment en un 10,5% a causa de l’augment de la inflació. A més a més, l’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat establir un recàrrec sobre els grans propietaris que tinguen més d’una desena d’habitatges buits, atés que ja existeix el registre automàtic d’habitatges buits i és possible aplicar aquest recàrrec que en el cas de Xàtiva serà d’un 30%. 

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Xàtiva Ignacio Reig, ha incidit en que «s’ha decidit per part de l’Ajuntament no repercutir en el ciutadà l’augment dels costos de serveis i prestacions municipals». Escoltem a Natxo Reig: 

El portaveu de Xàtiva Unida Miquel Lorente ha defensat el seu vot contrari argumentant que «aquesta legislatura s’han augmentat els impostos d’una manera lineal, i no per als qui més tenen. Segons Lorente, “Nosaltres hem presentat una proposta que no s’ha tingut en compte”, mentre que el regidor del Partit Popular, Eduardo Llopis, ha indicat que “aquesta és una oportunitat perduda per estar a l’altura de les circumstàncies, marcades per la inflació més greu en dècades i l’augment del cost de la vida d’una manera exponencial i qualificant aquesta mesura de cosmètica». 

D’altra banda, s’ha aprovat l’acceptació de la delegació de competències del Pla Edificant per a les actuacions a l’Institut la Costera, amb la qual s’eliminarà la coberta de fibrociment, es canviarà la fusteria, es millorarà l’accessibilitat i s’adequaran els tallers, les aules, les marquesines i les instal·lacions. 

Segons ha manifestat la regidora d’Educació Lena Baraza, “És una satisfacció poder comptar per fi amb les competències per poder actuar en aquest centre”. 

També s’ha aprovat en el plenari corresponent al mes de setembre el nomenament de representants de l’Ajuntament de Xàtiva en la Comissió Assessora de Festes i Tradicions de la Comunitat Valenciana i la designació de representants municipals en l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians.