Mestre del paisatgisme, es tracta d’un important exponent de l’art figuratiu valencià del finals del segle XX

El passat dijous 24 de febrer, el pintor xativí Rafael Daroca va formalitzar la cessió d’una de les seues pintures a la ciutat de Xàtiva. L’obra és un paisatge a l’oli anomenat «Ocres y rojos», que formava part de la col·lecció particular de l’artista. Aquesta pintura va ser realitzada a mitjans dels 80 del segle passat i és un clar exponent del seu l’estil.

Tant l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, com la regidora de Cultura, Raquel Caballero, agraïren el gest de generositat del pintor xativí. El quadre restarà dipositat al Museu de Belles de la Casa de l’Ensenyança, on serà exposat al públic junt amb les col·leccions pictòriques de la ciutat.

Rafael Daroca va crear el grup de pintors Sait, junt amb un grup d’artistes locals com Mompó, Serrano, Leña, Manolete, Antonio Grau, Vidal, Vicente Martinez i Vicente Giner, d’entre altres. El 1960 va fixar la seua residència a París, on va fer gran nombre d’exposicions. Allà va conéixer Picasso i Dalí, entre altres personalitats de la pintura.

Daroca fa servir una tècnica molt personal d’espàtula i pinzell i les seues obres es poden trobar en nombroses col·leccions particulars a més d’haver sigut exposades en nombroses galeries d’Europa i d’Espanya.

El 1997, la UNESCO va editar un CD-ROM sobre l’Art Iberoamericà que replega els millors pintors del 1900 fins al 1990 d’Espanya i Iberoamèrica. Rafael Daroca té un lloc en aquesta obra i aporta set de les seues obres al seu contingut. També apareix de forma destacada en el “Diccionario de Artistas Valencianos del Siglo XX”.