Concha Andrés anuncia que les obres d’ampliació de l’hospital Lluís Alcanyís arrancaran la setmana vinent

El nou consultori auxiliar de la Seu ja és una realitat i presta servei als pacients des de principis d’aquesta setmana. Ahir, la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Concha Andrés, es va desplaçar fins a Xàtiva per a dur a terme una visita inaugural d’aquestes noves instal·lacions sanitàries al nucli antic de la ciutat. Andrés va estar acompanyada per l’alcalde Roger Cerdà, pel director general d’Alta Tecnologia, Inversions i Infraestructura, Jaime Peris i per Margarita Llaudes, gerent del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, junt amb l’arquitecte responsable de la rehabilitació, Vicent Torregrosa, així com altres membres de la Corporació Municipal i directius del departament sanitari.

Concha Andrés va destacar que, amb aquesta actuació, la Conselleria busca “aproximar recursos sanitaris les persones majors i, d’altra banda, humanitzar l’assistència sanitària trencant barreres i facilitant l’accessibilitat a aquests serveis”. Dins del pla d’inversions de Sanitat a la ciutat, la secretària autonòmica va anunciar que la setmana que ve s’iniciaran les obres del nou hospital de dia i servei oncològic a l’Hospital Lluís Alcanyís, amb la previsió que “en 8 mesos tinguem unes instal·lacions adequades per a atendre a pacients oncològics”. Finalment, respecte al nou centre de salut Xàtiva II, Andrés va confirmar que “és un darrer compromís que tenim amb l’alcalde i estem ultimant els tràmits amb Patrimoni per a que s’accepte la cessió dels terrenys i poder començar quan abans la redacció del projecte bàsic per a que Xàtiva compte amb un segon centre de salut”, projecte que la secretaria autonòmica preveu que comence a redactar-se abans de finalitzar l’any.

El nou consultori s’ha instal·lat a l’ala nord de l’edifici de l’antic hospital de Xàtiva i compta amb quatre consultes, 2 de medicina i 2 d’infermeria, amb capacitat suficient per a albergar una taula d’atenció personal, llitera exploratòria i lavabo. Ocupa una superfície d’uns 160 metres quadrats. Però el seu principal avantatge és que totes les consultes estan situades a la planta baixa, permetent l’accés a peu pla i eliminant escales i altres barreres arquitectòniques que dificultaven l’accés dels usuaris a l’antic consultori.

L’actuació s’ha aprofitat per a restaurar elements patrimonials de l’edifici de l’hospital, un dels principals monuments de la ciutat. Per exemple, s’ha recuperat una porta de carreus les restes de la qual van aparéixer durant les obres de reforma. També s’ha actuat en la neteja de l’enteixinat de fusta de la sala, que es troba en bon estat, reposant alguns elements llenyosos. De la mateixa manera, es va fer imprescindible desmuntar el sòcol de ceràmica de segle XVIII present a la primera planta per actuar en els forjats, sòcol que va ser restaurat i recol·locat en la seua posició original. Al nou consultori s’ha mantingut part del paviment hidràulic existent i s’ha reposat el restant amb rajoles hidràuliques de color vermell, d’acord amb el paviment de la resta de l’edifici. També s’han recuperat els ferratges i els porticons de la fusteria exterior.