Els treballs s’han desenvolupat per part de l’Institut de Restauració del Patrimoni de la UPV

El Museu del Corpus de Xàtiva ha recuperat la figura del gegant del Negre, després d’un procés de restauració que ha durat al voltant d’any i mig a càrrec de l’Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València.

“Aquesta peça és única, ja que data de meitat del segle XIX, i completa la col·lecció del museu del Corpus” ha declarat la regidora de Cultura Raquel Caballero.

La restauració del Negre ha tingut un cost al voltant dels 4.000 euros, i es tracta d’una peça anònima de fusta i cartró-pedra pintada a l’oli, amb ulls de cristall i perruca elaborada amb cabell natural. La figura es trobava emmagatzemada al dipòsit de la Brigada municipal amb un greu deteriorament, i es va recuperar a principis de 2018 per al Museu del Corpus de la ciutat ubicat a la Casa Santandreu.

“Fa uns anys que vam recuperar les peces històriques del Corpus, que es trobaven apartades i hui finalitza un nou procés de restauració que ja es va iniciar fa dos anys amb la Turca”, ha manifestat Pep Gimeno Botifarra.

Els tècnics de restauració de la Universitat Politècnica de València han supervisat el viatge i el muntatge de la peça, i el director de l’Àrea de Fons d’Art i Patrimoni de la UPV Toni Colomina ha explicat els treballs que s’han realitzat, incidint en que “la fusta tenia algunes peces trencades i inclús separacions i atacs d’insectes xilòfags, pel que hem desinsectat i higienitzat les estructures internes”. 

La figura del Negre s’exposarà sense cobrir amb la seua indumentària, amb la finalitat de que els visitants del Museu del Corpus puguen observar el mode amb què estaven construïts aquests antics gegants del Corpus de Xàtiva.