La investigació conclou que es poden vincular els camins a l’assentament ibèric per la direcció, orientació, tècnica i entitat del projecte constructiu

La investigació arqueològica que duu a terme el Museu de Prehistòria en l’assentament ibèric de la Bastida de les Alcusses de Moixent ha donat nous fruits. El museu de la Diputació de València ha documentat les primeres evidències de la xarxa viària d’accés. En concret, s’han identificat 824 metres de trams de camins localitzats en el vessant sud-oriental del jaciment. 

La directora del Museu de Prehistòria, M. Jesús de Pedro, ha detallat que els treballs “van tindre lloc durant els anys 2020 i 2021. Si bé des de l’inici de les excavacions, en 1928, s’havia fet referència al vessant de ponent com la més accessible, fins ara no s’havia documentat detalladament. Així, en aquests treballs es van aplicar tècniques no invasives en el terreny, com a teledetecció i prospecció superficial pedestre, i es van fer treballs de neteja intensiva de la vegetació i d’excavació”. Les tecnologies d’informació geogràfica com el GPS o la cartografia digital densa han sigut d’ajuda en tot el procés per a la gestió de les dades. 

La investigació conclou que es poden vincular els camins a l’assentament ibèric per la direcció, orientació, tècnica i entitat del projecte constructiu. Això implica que la fundació de la Bastida de les Alcusses va comportar la planificació i construcció de vials des de l’inici de la seua ocupació, cap a finals del segle V o principis del segle IV aC. 

En opinió de Jaime Vives-Ferrándiz, director arqueològic del poblat situat en terme de Moixent, “la descripció, classificació i anàlisi comparativa dels camins pot contribuir al coneixement històric”. Els 824 metres de camins documentats en la Bastida de les Alcusses “són d’una escala extraordinària per a la data, perquè tots els trams datats en el segle IV aC són molt més curts”, apunta el director arqueològic, qui afig que la troballa “no és una simple sendera, sinó una infraestructura viària planificada des de la fundació de l’assentament, facilitant les comunicacions i l’escala de les activitats econòmiques, especialment del trànsit rodat per a mercaderies pesants”. 

Des del punt de vista patrimonial, aquesta troballa pot millorar notablement l’experiència de la visita al jaciment, amb la recuperació de part dels camins originals i la seua inserció en els itineraris de visita.