Participarà l’ex ministre José Manuel Pimentel i Xàtiva serà protagonista amb dues ponències sobre l’encunyació de monedes i la Solana-Saetabi

Xàtiva acull aquest cap de setmana el Congrés d’Arqueologia amb unes Jornades d’Estudis sobre Contestans i Edetans, i que comptaran entre els seus ponents amb l’exministre de Treball i Assumptes Socials, José Manuel Pimentel, qui actualment presenta el programa de televisió «Arqueomanía». 

La cita tindrà lloc al Museu de Belles Arts de Xàtiva, i s’ha iniciat, hui divendres, a les 9:30 hores, amb la presència de l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà. Tant la jornada de hui com la de demà dissabte, es desenvoluparà entre diferents ponències i comunicacions, mentre que demà, a les 20 hores, està prevista una visita guiada per Xàtiva. Entre les activitats previstes per al diumenge, es visitarà el museu de Cullera. 

Pel que fa a les ponències, Xàtiva serà protagonista especialment aquesta vesprada. El Catedràtic d’Arqueologia a la UV, Pere Pau Ripollés, parlarà de les encunyacions ibèriques de Saetabi, ja que la localitat va ser una de les seques ibèriques més importants on es va iniciar l’encunyament de moneda en una edat primerenca, emetent fins a sis sèries de monedes. Una altra ponència parlarà de la Solana-Saetabi, territori de frontera, a càrrec del Doctor en Arqueologia de la UV José Pérez Ballester. 

La ponència inaugural de les jornades, hui divendres a les 10 h, ha sigut la del llicenciat i doctorat en la Universitat de Sevilla, Lorenzo Abad Casal, mentre que el llicenciat en Història per la Complutense de Madrid Alberto José Lorrio Alvarado parlarà dels fenicis i indígenes entre els rius Segura i Vinalopó i la formació del món ibèric al sud de la província d’Alacant. 

Les ponències del Congrés les tancarà demà de vesprada José Manuel Pimentel amb la conferència «Per què interessa tant l’Arqueologia en els nostres dies?», però abans, de matí, la doctora Carmen Aranegui parlarà sobre «Edetans, contestans i romans: la conveniència de relativitzar els etnònims». Li seguirà el llicenciat en Geografia i Història per la Complutense de Madrid Juan Manuel Abascal per parlar de l’estructura social d’Edetània en època romana; i la penúltima ponència serà la del bocairentí Xavier Pascual qui parlarà dels jaciments arqueològics i la seua aportació al producte turístic. 

Aquest Congrés comptarà amb uns 60 assistents, i es podrà seguir també en directe a través de la pàgina de Youtube de l’Ajuntament de Xàtiva.