S’ ha preparat una programació per a commemorar el 30 aniversari que es portarà a terme entre novembre de 2022 i març de 2023

El Fons Valencià per la Solidaritat celebra el seu 30 aniversari, després que el 28 de novembre de 1992, 13 municipis de la Comunitat Valenciana signaren un manifest constituent per a la creació d’un fons que aglutinara els esforços i recursos per a la transformació socioeconòmica de països empobrits a través de la cooperació internacional des del municipalisme valencià, fent així més eficaç i eficient la voluntat dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana de contribuir a la construcció d’un món més just i sostenible. 

30 anys després, el Fons Valencià per la Solidaritat compta amb un total de 128 ajuntaments i 9 mancomunitats de les 3 províncies membres de l’entitat, que representen a quasi el 25% dels ajuntaments i a més del 50% de la població de la Comunitat, i s’ha consolidat com una organització diversa i de consens on la voluntat política s’uneix des del pluralisme -tant territorial, polític com de mida poblacional- per a aconseguir les finalitats pròpies del Fons. A més, el treball i la contribució del Fons ha convertit a l’organització en un agent clau de la cooperació valenciana. 

Ara es compleixen tres dècades de transformació socioeconòmica de territoris de països empobrits, sent les principals protagonistes d’aquestes accions les entitats locals membres del Fons, les quals amb els seus recursos aportats -no només econòmics, sinó també humans, tècnics o polítics- contribueixen al desenvolupament dels països del sud mitjançant la cooperació internacional al desenvolupament, des d’una perspectiva descentralitzada i municipalista. 

L’evolució del Fons Valencià per la Solidaritat des del seu naixement ha sigut ascendent, entre altres, pel treball eficaç i eficient, així com per la seua solvència econòmica derivada d’un caràcter responsable, on sempre ha primat la màxima transparència. A més, el Fons sempre ha comptat amb aliances per enfortir el seu treball, formant convenis amb la Generalitat Valenciana, les Corts Valencianes, Diputació de València, Diputació de Castelló, Diputació d’Alacant i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. També, l’associació solidària disposa d’una forta condició participativa, sent membre activa de la Confederació de Fons i Solidaritat de l’Estat espanyol, del Consell Valencià de Cooperació, del Comité d’Acció Humanitària i Emergències de la Comunitat Valenciana, així com de diferents consells locals de cooperació i solidaritat d’ajuntaments socis del Fons. 

El Fons Valencià per la Solidaritat ha preparat una programació per a commemorar el 30 aniversari que es portarà a terme entre novembre de 2022 i març de 2023. 

El Fons ha presentat a Castelló de Rugat el documental “Des del cor del Fons. El batec de tot un poble”, elaborat junt amb Alberto Pla, que mostra el treball del Fons tant en els països del sud com en la Comunitat Valenciana. Aquest documental serà projectat en diferents municipis socis del Fons durant el període commemoratiu. A més, i junt amb la Universitat de València, s’ha dut a terme un estudi d’investigació sobre l’evolució del municipalisme valencià solidari i la seua incidència. El Fons també ha volgut crear una imatge gràfica per a l’efemèride, sent l’autor d’aquesta l’artista xativí Alfredo Pardo.