El concurs organitzat pel departament de salut Xàtiva-Ontinyent i FISABIO ha celebrat enguany la seua segona edició

El director general d’Informació Sanitària, Qualitat i Avaluació, Juan Manuel Beltrán, va participar ahir en el lliurament de premis de la segona edició del concurs d’idees ‘JoInnove’, que organitza la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) i la unitat d’Innovació i Investigació del departament de salut de Xàtiva-Ontinyent. L’objectiu d’aquest concurs és promoure la cultura de la innovació entre el personal d’aquest departament de salut, donant visibilitat a l’experiència del personal sanitari i fomentant les bones pràctiques. 

El director general va ressaltar que “les idees proposades estan alineades amb algunes de les línies d’acció prioritàries per a la Conselleria de Sanitat, com reduir el temps de llista d’espera diagnòstica o la involucració activa del pacient en la seua pròpia salut”. 

Després de l’última fase de votació en línia, el projecte guanyador ha sigut l'”Assistent virtual de veu per a optimitzar la llista d’espera en consultes especialitzades”, en el qual han participat els especialistes en pneumologia i medicina interna, María Dolores Martínez Pitarch i Lucas Deus. S’ha plantejat un projecte d’innovació assistencial amb un assistent mèdic virtual que, utilitzant 

intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic en la gestió clínica, puga contribuir a millorar el sistema d’organització de les consultes en aquesta àrea sanitària. Aquesta tecnologia pot ajudar a millorar el sistema de cites, derivació i temps d’espera. 

En la categoria de “Seguretat dels pacients i dels professionals”, el projecte premiat és ‘La seguretat en el quiròfan també és cosa teua’, elaborat per les infermeres de l’àrea quirúrgica Mónica Micó, Judith Soler, Teresa Prats Valls, Ana Gomis Sanz, Tamara Miravalls, Laura Tortosa i Verónica Pons. Aquest projecte ha consistit a crear una llista de comprovació de preparació prequirúrgica bàsica en format QR, que promou la participació activa dels pacients i les seues famílies en l’acte quirúrgic i augmenta la seguretat. Amb aquesta eina, és el pacient qui fa la comprovació prèvia a la intervenció. 

El tercer dels premis, també en la categoria de ‘Satisfacció dels pacients i professionals’, ha recaigut en el ‘Disseny i implementació d’un sistema de e- Salut per a la identificació, emmagatzematge i recuperació d’informació crítica en l’atenció a la gestant’. En ell han participat Luis María López, Antonio Antolí, Inmaculada Soler, Marta González, Sefa Mejías, Amelia Moscardó, Maribel Castelló, Rosabel Giner, M. Ángeles Martínez, Loles Pérez, Mamen Peláez, Francisco José Sáez, Francisco José Bellver, Amparo Romero, del departament d’Obstetrícia i Ginecologia. Aquest projecte consisteix en la implementació d’un sistema accessible a la intranet del departament de salut Xàtiva-Ontinyent, que servisca d’assistent per a l’atenció urgent a l’embarassada. 

Al projecte guanyador se li concedeix una beca de 3.000 euros del laboratori Boehringer per al seu desenvolupament, mentre que el segon i el tercer premi rebran, respectivament, dues beques de 800 € i 400 € de CSL VIFOR i un diploma acreditatiu de la Fundació Fisabio.