En la reunió es va parlar de l’adquisició patrimonial borgiana i de la creació de línies de treball com la futura publicació d’un llibre divulgatiu

El diputat provincial de Cultura, Xavier Rius, es va reunir el divendres passat amb l’alcaldessa de Canals, Mai Castells, i el regidor de Cultura, Miquel Alventosa. A la reunió, també va estar estat present el tècnic de Cultura, Josep Antoni Polop.

En la reunió es va parlar de l’adquisició patrimonial borgiana i de la creació de línies de treball com la futura publicació d’un llibre divulgatiu i d’un projecte pioner al territori valencià relacionat amb el municipi de Canals i els Borja.

Els nous elements borgians adquirits per la institució són dues monedes de plata encunyades durant el papat de Calixt III, una medalla de bronze del segle XVI commemorativa amb la seua efígie i un missal, rèplica del que es troba al Vaticà, i que s’utilitza en la Missa del Gall per l’actual Papa. Junt a aquest, s’inclou una acta notarial que verifica i reafirma la seua autenticitat. Aquests elements, lligats a la figura del Papa nascut a la Torre de Canals, serviran per a enriquir el patrimoni cultural del municipi.

Després de consultar amb una experta numismàtica i comprovar l’autenticitat, raresa i el gran valor històric que tenen, l’Ajuntament de Canals va considerar oportú adquirir-les.

En paraules de l’alcaldessa, Mai Castells «és necessari invertir en patrimoni borgià. Des del consistori continuarem treballant i apostant per la riquesa cultural del nostre poble i, un exemple clar, van ser els Borja. A més,  la Regidoria de Cultura està elaborant una vitrina expositora de tots aquests elements borgians, que hi seran exposats públicament tan prompte com estiga acabada».

En la reunió de treball també es va tractar la singularitat i riquesa que posseeix Canals respecte del seu patrimoni hidràulic. El regidor de Cultura, Miquel Alventosa, va informar el diputat de la gran oferta cultural de què disposa la localitat, ressaltant la gran tasca que duen a terme diverses associacions municipals com són La Pebrella i el Club de Lectura.