Qualsevol ciutadà dels 93 municipis que componen el Consorci té l’oportunitat de mostrar la seua opinió

Amb la posada en marxa del nou web PARTICPACOR www.participacor.org, el Consorci de Residus V5 ha començat aquesta setmana un procés participatiu en línia per a consultar a la ciutadania sobre el seu nou model de gestió de residus.

Qualsevol ciutadà dels 93 municipis que componen el Consorci, de 5 comarques diferents de la província de València, a través d’aquest web té l’oportunitat de mostrar la seua opinió sobre el nou model de gestió de residus domèstics del COR.

Aquest nou model, basat en la descentralització d’instal·lacions i de serveis adaptats a cada territori i en el foment de l’economia circular, és crucial: s’ha passat d’un plantejament de macroplanta de tractament de residus i un major abocador a una solució de proximitat, mitjançant illes de compostatge comunitari, plantes de xicotet format de tractament de bio-residus, i una xarxa d’ecoparcs i eco-mòbils extensa, que cobreix un territori amplíssim i amb municipis molt diferents els uns dels altres.

Per al President del COR i Alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, “el camí avançat durant l’anterior legislatura, basat en el consens, la participació ciutadana i la descentralització de serveis per a adaptar-nos a les necessitats dels ciutadans de cadascun dels nostres municipis, no es pot detindre, ni tan sols en aquests temps”. Cerdà insisteix que “som un servei essencial per a la ciutadania, i consegüentment, no hem deixat de prestar els nostres serveis ni un només dia, ni podem deixar de fomentar la participació ciutadana que ens ha caracteritzat sempre”.

A través del nou web que inicia aquest inèdit sistema participatiu a la Comunitat Valenciana, els ciutadans poden opinar sobre el funcionament i les millores a implementar en la xarxa d’ecoparcs, o sobre la gestió dels bio-residus.

El procés, que compta també amb una sèrie d’entrevistes apreciatives personalitzades a experts, agents clau de les cinc comarques, per a abordar en conjunt les quatre línies d’actuació en les quals ha quedat dividisc el projecte de gestió: ecoparcs, bio-residus, fracció reste i fraccions procedents d’ecoparcs, i eliminació. A més, el procés compta amb el contrast i validació contínua del Consell de Participació Social del COR i de les seues Cinc Comissions Territorials.

Amb la transparència que caracteritza al COR en aquesta nova etapa, en la plataforma PARTICPACOR, també s’han introduït, en obert, tots els documents tècnics sobre el Projecte de Gestió que estan a la disposició de tota la ciutadania, a colp de clic.

El Consorci de Residus V5 demostra així la importància de comptar amb l’opinió de la ciutadania i de tots els actors clau per al canvi de model de gestió, encara en temps de confinament.