L’Ajuntament anuncia també que torna el servei de la ORA i es reprenen les activitats esportives per a adults

Xàtiva passarà el proper dilluns 1 de juny, junt amb la resta de la Comunitat Valenciana, a la fase 2 del desconfinament sumant així noves mesures de desconfinament amb l’obertura d’espais i la flexibilització d’algunes restriccions establertes en les fases anteriors.

Respecte a l’apartat cultural, la principal novetat és la reobertura al públic del Castell de Xàtiva, per al qual també serà necessària una compra prèvia de les entrades a través de l’Oficina de Turisme, a la web www.xativaturisme.com o al telèfon 96 227 42 74. Es prohibirà el pas dels vehicles sense entrada per a la fortificació. D’altra banda, també reobrirà la Casa de Cultura, però tan sols ho farà la Sala de Columnes i amb entrada des de l’Albereda. Estan prohibides les presentacions així com les activitats que puguen comportar aglomeracions de públic. També obriran al públic l’Espai Borja i l’Espai Cultural de Sant Domènec.

Altre dels espais que reobrirà a partir del dilluns és el Cementeri Municipal, al qual sols es podia entrar fins ara, de forma reduïda, per a vetlles i soterraments, mentre que també es recuperarà amb el pas a la fase 2 el servei de la ORA, suspès des del passat mes de març amb motiu de l’Estat d’Alarma instaurat pel Govern. 

D’altra banda, aquelles persones pendents de recuperar l’import de les entrades del ballet «El llag dels cignes» (suspès el passat mes de març), o que finalment no desitgen mantenir les entrades per a les actuacions teatrals posposades per la pandèmia, poden telefonar a partir del dilluns a la Casa de la Joventut (96 228 18 03) de 9 del matí a 14 de la vesprada i se’ls donarà cita prèvia per tal de passar a realitzar la gestió (sols vàlid per als pagaments en efectiu i en targeta).

En tots els espais continuarà sent obligatori mantenir la distància de seguretat de dos metres, amb l’obligatorietat per part dels usuaris de portar mascareta per a accedir i amb la recomanació de un llavat freqüent de mans.

Activitat Esportiva

Pel que fa a l’activitat esportiva, el regidor d’Esports Pedro Aldavero va anunciar fa uns dies que es reobriran els pavellons municipals per als clubs federats i per a les activitats destinades per a majors que es duran a terme durant aquest mes, necessitant-se cita prèvia per a fer ús de les instal·lacions i reduint l’aforament al 30% del total. Per contra, les piscines municipals hauran d’esperar fins al 15 de juny per a la seua obertura.

Les activitats per a adults que començaran a partir del dilluns es realitzaran íntegrament als pavellons municipals, incloses aquelles que venien realitzant-se en els col·legis públics i privats de la ciutat, i amb un màxim de 20 persones per classe. Els responsables de les activitats ja s’han posat en contacte amb els usuaris habituals per tal de preguntar la disponibilitat d’assistir a les sessions, mentre que les persones interessades en apuntar-se a alguna classe poden fer-ho telefonant al 96 228 30 00.

Pel que fa al pavelló de voleibol, es realitzaran les activitats de manteniment físic (dilluns, dimecres i divendres de 9:15 a 10:15 i de 10:20 a 11:20; dimarts i dijous de 9:15 a 10:15 i dilluns i dimecres de 17:30 a 18:30), gimnàstica correctiva (dilluns, dimecres i divendres de 10:05 a 11:05 i de 11:05 a 12:05), pilates (dilluns i dimecres de 19 a 20, i dimarts i dijous de 19 a 20 i de 20 a 21), aerobic i step (dilluns, dimarts i dijous de 9:30 a 10:30 i dilluns, dimecres i dijous de 19:30 a 20:30) i tai-chi els dilluns i dimecres de 15:45 a 16.45 hores.

Al pavelló Francisco Ballester les activitats que hi ha programades són pilates (dilluns i dimecres, i dimarts i dijous de 15:30 a 16:30), balls de saló (dimarts i dijous de 18:15 a 19.15 i de 19:15 a 20:15), zumba dilluns i dimecres de 19:15 a 20:15 i defensa personal els divendres de 19:30 a 21 hores.

Hostaleria i comerços

Altra de les novetats importants amb el canvi de fase la trobem en el sector de l’hostaleria, ja que es permet el consum dins dels bars i restaurants (s’exceptuen els locals d’oci o discoteques, que seguiran tancats) amb un màxim del 40% de l’aforament, sumant-se així al servei a la terrassa. El consum únicament es podrà realitzar assegut a taula, sense la possibilitat de l’autoservei en barra, assegurant la distància de dos metres entre taules o agrupacions de taules i establint un itinerari per tal d’evitar aglomeracions al recinte. Els serveis estaran limitats a una persona alhora.

Pel que fa als establiments i comerços, amb la fase 2 es reobrirà el centre comercial de Xàtiva (al 30% d’aforament en les zones comuns i de trànsit) i també les superfícies comercials de més de 400 metres quadrats, amb una limitació del 40% d’aforament. 

Mesures socials flexibilitzades

Altra de les principals novetats amb el canvi de fase serà l’eliminació de les franges horàries per a passejar i per a fer esport (excepte per als majors de 70 anys, que continuaran podent eixir i tenint preferència de 10 a 12 i de 19 a 20 hores). A més a més, també s’eliminen les restriccions horàries d’eixides dels xiquets i es possibilita eixir del municipi per a la pràctica esportiva. Les reunions socials podran ser de fins a 15 persones i l’aforament dels espais de culte passa del 30% al 50%.

Pel que fa a les vetlles, aquestes es podran realitzar en tot tipus d’instal·lacions sempre i quan hi haja un màxim de 25 persones a l’aire lliure i 15 persones en espais tancats. Pel que fa a la cerimònia de soterrament o cremació, podran assistir fins un màxim de 25 persones entre familiars i afins.

Altra de les accions que es reprenen és la de les cerimònies nupcials, que podran realitzar-se en qualsevol tipus d’instal·lació, al 50% de l’aforament i amb un màxim de 100 persones a l’aire lliure i 50 en espais tancats.