Aquest servei realitza anualment més de 4000 transfusions de sang i 7000 proves de compatibilitat sanguínia

El Laboratori d’Hematologia i el Banc de Sang del Departament de salut Xàtiva – Ontinyent (DSXO) han obtingut la Certificació ISO 9001 de qualitat.

Aquesta Certificació reconeix que els sistemes de gestió de qualitat que té establits el Servei d’Hematologia compleixen tots els requisits de qualitat de la Norma 9001. L’autoritat externa ha donat fe, durant el passat mes de Març per mitjà de l’auditoria “in situ”, dels procediments i de l’anàlisi de tota la documentació de l’excel·lència del sistema de qualitat tant del Laboratori d’Hematologia com en el Banc de Sang.

El Banc de Sang s’encarrega de realitzar les transfusions de sang als pacients que ho precisen, fonamentalment dels servicis de Medicina Interna, Urgències Generals i Hospitalització a Domicili. A més, alberga sempre un estoc propi de sang que s’abasteix del Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana.

El Banc de Sang és el responsable d’assegurar la seguretat transfusional i la traçabilitat de tot el procediment de la transfusió d’hemoderivats. També és responsable de realitzar les proves de determinació de grup sanguini, compatibilitat sanguínia i la mateixa transfusió sanguínia al pacient.

El Banc de Sang compta amb un sistema d’Hemovigilància que reporta al Ministeri de Sanitat qualsevol mena d’incidència en la transfusió. En els últims deu anys no s’ha reportat cap incidència greu, la qual cosa demostra l’alt grau de seguretat transfusional del Departament.

Durant el passat any, el Banc de Sang va realitzar més de 4000 transfusions sanguínies de concentrat d’hematies, 400 unitats de plasma i 260 de concentrat de plaquetes, a les que cal sumar les més de 7000 proves de compatibilitat sanguínia realitzades. To açò en un any marcat per la pandèmia de COVID-19, que ha requerit establir també mesures especials de seguretat per a la transfusió.

Aconseguir aquesta Certificació suposa el reconeixement a l’esforç diari per part de tot el personal del Servici d’Hematologia per mantenir un minuciós procés de control de qualitat de l’assistència mèdica dels pacients del Departament.

Laboratori d’Hematologia

Per la seua banda el Laboratori d’Hematologia atén més de 200.000 peticions anuals de proves analítiques procedents tant d’atenció primària com de l’atenció especialitzada ambulatòria i hospitalària. El comptatge de glòbuls rojos, leucòcits i plaquetes continua sent una de les proves que més es demanda en l’atenció mèdica habitual. Però, en aquest laboratori especialitzat, s’estudia també l’hemostàsia i coagulació de la sang, les anèmies i altres estudis relacionats amb la sang.

El Laboratori d’Hematologia també ha obtingut el Certificat ISO 9001. Ho ha fet en demostrar que disposa d’un sistema de gestió de qualitat. Aquest comprén des de la fase preanalítica en la qual entra en joc la formació del personal que presa la mostra, la correcta presa de les mostres i identificació, el seu transport fins al laboratori i el seu tractament fins a obtenir el resultat analític. Aquest procés requereix perquè d’una minuciosa planificació i control de qualitat atés que qualsevol incidència en tota la cadena pot repercutir en els resultats.