Margarita Salas va ser una de les primeres dones espanyoles en treballar en el camp de la bioquímica

El pròxim divendres 11 de febrer, es celebra el “Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència”. Per aquesta raó, la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Canals vol donar a conéixer, mitjançant l’activitat “Dimecres Violeta”, la figura de la bioquímica espanyola Margarita Salas.

Margarita Salas va ser una de les primeres dones espanyoles en treballar en el camp de la bioquímica. En aquella època, Margarita no era reconeguda pel seu treball, sinó per ser la dona del científic Eladio Viñuelas, la qual cosa a ell li pareixia injust. Per això, amb la finalitat de què el treball de Margarita fora valorat com es mereixia, en 1970 va iniciar l’estudi del virus de la pesta porcina africana i la investigació va quedar, exclusivament, sota la direcció de la científica. D’aquesta forma, Salas va poder demostrar que era capaç de la investigació per si mateixa i es va convertir en una científica amb nom propi.

Al llarg de la seua vida Margarita Salas va obtindre nombrosos guardons, però destaca per ser la primera dona a rebre la Medalla Echegaray, atorgada per la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, amb l’objectiu de reconéixer una eminent carrera científica.

Amb la commemoració d’aquest dia es pretén donar suport a aquestes dones científiques, així com promoure el seu accés a l’educació, la capacitació i la investigació en àmbits de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.