Del cantaor al cantautor, la setena edició del MiL dibuixa en fil roig la cançó d’autor

Pep Gimeno ‘Botifarra’, Pau Vallvé, La Maria, Quico Pi de la Serra, Clara Andrés, Judit Neddermann, Maria Hein i Andreu Valor són els noms de la setena edició del Festival Música i Lletra, Xàtiva cançó d’autor 2023, que enguany creix i suma una nit de concert, i s’allarga en el temps i durarà des del 21 d’abril al 11 de juny. 

Com ja és habitual al MiL, al cartell hi ha lloc per música d’arrel com també per a les noves sonoritats més minimalistes, així com per a veus referents i figures emergents. A més, la majoria de concerts son dobles per a convidar al públic a gaudir amb els artistes que ja coneix i a conéixer de nous. El Festival Música i Lletra està organitzat per Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, i l’Ajuntament de Xàtiva, amb la direcció artística del músic, Feliu Ventura. Les entrades estaran a la venda a la web del Gran Teatre de Xàtiva, a partir de divendres 10 de març, a les 12 h del migdia. 

Pep Gimeno ‘Botifarra’ és una de les grans veus del país, i de Xàtiva, i per això no podia faltar al festival, ara que ha tret nou disc Ja ve l’aire!, recuperant cançons de treball i de magatzem, sobretot de dones. El seu serà un concert únic, jugant a casa, mentre que la resta, seguint la fórmula del MiL, seran dobles. 

La segona nit serà de Pau Vallvé, el cantautor català que està omplint un auditori rere l’altre i que ens portarà també nou treball. Tocarà la mateixa nit que la veu revelació del cant valencià, La Maria, qui presentarà el seu disc de debut. “L’assumpció” proposa una evolució de la música d’arrel sense perdre les bases. 

El tercer divendres serà per un gran clàssic, Quico Pi de la Serra i el seu 24é treball “Cançons de Combat”, un recull dels grans himnes immortals. Tocarà amb Clara Andrés que ens presentarà el seu multipremiat “Capfico”. Un treball resultat de la complicitat entre ella i Estela Tormo, cantant i compositora del grup alcoià Júlia. 

La nit més femenina vindrà de la mà de Judit Neddermann, que presentarà en exclusiva al País Valencià el seu nou àlbum, encara no publicat a Catalunya. La mateixa nit, Maria Hein, jove mallorquina, presentarà el seu debut discogràfic, “Continent i contingut”, produït per Ferran Palau. 

Tancarà el festival el diumenge, el concert d’Andreu Valor, que ens comparteix el seu nové àlbum, “Un nou món”. 

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular Valenciana a l’Institut Valencià de Cultura, va destacar en la presentació que: “Un any més, Xàtiva acollirà el millor de la cançó d’autor actual, amb una mirada transversal i intergeneracional, perquè el festival Música i Lletra és una boníssima mostra dels resultats positius que pot donar la col·laboració entre institucions, una cita ja totalment consolidada i la gran referència de la cançó d’autor al territori valencià”. 

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, va afegir que: “Música i Lletra i afronta el repte d’una setena edició omplint de cançó d’autor els diferents espais de la nostra ciutat, després del magnífic resultat de l’any passat. Tres espais emblemàtics de Xàtiva acolliran els concerts, que arriben amb un magnífic cartell d’abril a juny, i és una aposta decidida per part de les institucions públiques valencianes per seguir potenciant la cançó d’autor i també l’aparició de nous artistes, amb el MiL Descobreix. El festival és a més una oportunitat boníssima per descobrir la ciutat de Xàtiva. Estem segurs que serà una gran edició i ja en tenim moltes ganes”. 

La regidora del Gran Teatre de Xàtiva, María Beltrán, va dir que: “El festival MiL es consolida a Xàtiva amb un cartell amb figures molt destacades. A més, de la novetat de l’increment de la durada del mateix en el temps. Un canvi que serà positiu per gaudir al màxim de cada concert”. 

Helga Ambak ha estat la il·lustradora valenciana encarregada de donar vida al cartell d’enguany que busca, per una banda, reivindicar la defensa dels espais naturals davant de la crisi climàtica i, per l’altra, explicar la cultura com un instrument per a difondre i impulsar la cura i la protecció de la nostra terra. 

El festival manté la paritat als escenaris sense renunciar a la qualitat, i repetirà les noves localitzacions estrenades l’any passat. Hi haurà concerts al Gran Teatre de Xàtiva, així com al claustre de Sant Domènec i al Palasiet. 

L’edició manté els preus populars, amb entrades anticipades a 10 €, i 1 € per als menors de 12 anys acompanyats, i també vol ser plataforma de llançament de nous talents. El MiL Descobreix: VI certamen de Joves Cantautors repartirà 2.700 euros en premis per a autors no editats. Les bases ja estan publicades a la web del Gran Teatre i s’accepten candidatures. L’entrega dels premis se celebrarà prèviament al concert d’Andreu Valor. 

Els il·lustradors valencians del cartell han sigut Clara Iris, Carles UbeEfe, Elías Taño, o Xavier Sellès. En els darrers anys, el MiL s’ha consolidat com el festival de referència de la música d’autor a casa nostra, amb visió de servei públic i propiciant un espai per al discurs crític propi de la cultura viva.