Margarita Llaudes fa referència a l’inici del desconfinament

“En tot l’estat espanyol ha començat el procés de desescalada, però això no significa que en el Departament de salut Xàtiva-Ontinyent s’haja tornat a la normalitat quant a les consultes externes de les diferents especialitats, la cirurgia als hospitals ni les consultes d’Atenció primària en els centres de salut i consultoris de les poblacions.

En l’actualitat tots els nostres professionals de la salut es troben treballant intensament per a cuidar la salut de la població però la realitat ha canviat i a més de cuidar de la salut de la població també cuidem de la seguretat perquè no hi haja contagis de COVID-19, per això necessitem mantenir les mesures de seguretat necessàries perquè no s’estenga aquest virus i no hi haja més contagis. Aquestes mesures són les mateixes que es van establir al principi (confinament, màscares, distància de seguretat…) i que hem de mantenir durant un temps, ens hem d’acostumar a conviure amb elles i no són un mer capritx, atenen estudis epidemiològics els quals han demostrat que portant-les avance hem aconseguit disminuir els contagis.

Aquests resultats els hem poguts comprovar en el nostre departament de salut, ja que només amb el confinament i evitant els contactes han disminuït els ingressos a l’hospital, els ingressos en l’UCI i els pacients que no han requerit ingrés en hospital i han sigut controlats pels metges d’atenció primària romanent en els seus domicilis. Cada dia els professionals que atenen en les diferents plantes de l’hospital de Xàtiva a malalts COVID positius s’alegren de donar altes i del menor nombre de pacients COVID positius ingressats, els d’atenció domiciliària que han fet el seguiment d’aquests pacients en els seus domicilis s’alegren que continuen estables i van eixint totes les proves negatives amb resultat d’altes definitives.

Però també han de saber que en el departament s’ha continuat atenent les patologies urgents (fractures, apendicitis agudes, infarts de miocardi….), les no ajornables (biòpsies, TACs, colonoscòpies….) i s’han continuat operant i tractant els processos oncològics i en l’actualitat i durant un temps haurem de continuar igual.

Per això , sí que podem eixir al carrer a passejar, podem saludar-nos amb amics (guardant les distàncies necessàries), però hem de ser conscients que la crisi sanitària no ha passat. Els processos de totes les patologies en les diferents especialitats s’estudiaran i es començaran a realitzar proves diagnòstiques (radiografies, ecografies…), en Atenció primària es veuran les patologies que necessiten una visita personal però tot això es farà molt a poc a poc. No es reprendran les proves ni les consultes que van quedar arracades d’una manera que podríem dir “normal” i per a això necessitem la col·laboració de tota la població i fer-ho igual de bé que hem portat el confinament i l’espera a poder portar una “vida normal”.

Estem realitzant un Pla de tornada a la normalitat i es reprogramaran visites, proves diagnòstiques i operacions pendents, però seguint uns criteris clínics de prioritat. Se’ls donaran noves cites per a tot el que tinguen arracada i s’atendran les crides que puguen realitzar, però hauran de tindre en compte que les prioritats clíniques seran en aquests moments el que prevaldran per a aqueixes cites i dates que tots tenen pendents.

Tots els professionals agraïm aqueixos aplaudiments que durant aquests quasi dos mesos ens estan fent, aquestes mostres de solidaritat i afecte. Ara també els demanem que siguen respectuosos amb les persones que atenen els telèfons i que seran les que els comunicaran les dates i cites perquè totes elles atenen les prioritats i les patologies no ajornables.

Aprofite per a donar les gràcies a tota la població i els representants municipals de les diferents poblacions que componen aquest departament, als policies, bombers, guàrdia civil, personal de neteja municipal i tants altres serveis que ens han ajudat en aquests dies tan difícils.”

Activitat hospitalària NO urgent
Atenció primària
Apel·la a la comprensió
Mesures de protecció