Segons indiquen des de la coalició, aquesta àrea ocupa a més de 690.000 persones i és un 3,2% del PIB de l’estat

El col·lectiu Compromís Xàtiva demana que en el procés de reconstrucció de l’economia que s’haurà d’abordar a la ciutat per superar la crisi COVID-19 el sector cultural reba el tractament que li correspon.  Segons afirmen, la ciutat és un referent cultural al País Valencià i s’ha d’aprofitar aquest potencial per generar riquesa i ocupació. 

També afirmen que darrere de cada acte cultural hi ha molts professionals que haurien de ser atrets a la ciutat per a que la triaren com a base d’operacions. Se’ls ha d’oferir espais adaptats a les seues necessitats als polígons i espais gratuïts o a baix preus per aquells que comencen.

Compromís assegura que Xàtiva té un gran potencial atés que gràcies al gran patrimoni és un magnífic escenari cultural. S’ha de fer un pas més i convertir la ciutat en un agent cultural que genere activitat i riquesa i des de les postures conservadores de Roger Cerdà i Raquel Caballero això no és possible, segons afirmen des de Comprimís.

Amb tot això, demanen que canvien la seua perspectiva i que facen com Castelló de la Plana i altres ciutats que ja han bastit plans en aquest sentit i dissenyen un basat a la realitat i possibilitats locals. Segons consideren des de la coalició, no pot ser que la notícia cultural d’aquestes setmanes siga la suspensió de les Nits al Castell i no una bateria de propostes per  a reviscolar el sector cultural local.