La Presentació del Simposi 2024 serà a les 18 h, al saló d’actes de la Casa de Cultura

La cita comença aquest divendres a partir de les 18 h en la Casa de Cultura de Xàtiva. Les conferències tindran lloc durant el divendres de vesprada i el dissabte de matí. Segons expliquen des de l’organització, el 12 de febrer de 1939, fa ara vuitanta-quatre anys, Xàtiva va ser el lloc on es va viure un dels episodis més tristos i sense sentit de la Guerra Civil Espanyola com va ser el bombardeig de l’estació de ferrocarril amb més de 130 morts i molt més ferits. Ulleye amb aquest XV Memorial, i amb les anteriors edicions, vol recordar aquells fets i les conseqüències per a la població que va donar suport a la legalitat enfront dels colpistes. 

La Presentació del Simposi 2024 serà a les 18 h, al saló d’actes de la Casa de Cultura. A les 18.15 h, Lola Benet Pérez parlara de Marcel·lí Miravalles Roig: una història personal del tardofranquisme i la transició a Xàtiva. 

A les 19 h, el professor Salvador Català Sanchis oferirà la conferència “Ernesto Sanz Roselló: Un metge amb compromís social en temps difícils”. Després, a les 19.45 h, Carlos Arruñada Galván parlarà del “Sargento Bellver, el setabense que liberó París”. 

El dissabte, les conferències començaran a les 10 h. El professor i assessor pedagògic al Centre de professorat de Xàtiva, Ramon Torres Baldoví, oferirà la conferència “Entre gossos i llops, persecució del maquis de la Pobla Llarga Josep Llinares Beltran, membre de l’Agrupació de guerrillers de Llevant i Aragó”. A les 10.45 h, Sara Mejías Alacot parlarà de l’intens procés de recerca de cadàvers dels represaliats de l’època a Xàtiva. A les 12 h, Carla Zamora Olmos oferirà la conferència “Emili Monzó: vida i memòries, del front a l’actualitat”. A les 12.45 h, tindrà lloc un reconeixement a Vicent Torres Fabra, per la seua tasca participativa en els diferents simposis commemoratius del bombardeig de Xàtiva, amb l’entrega d’un quadre de la pintora local M. Teresa Pastor Peiró. A les 13 h, el professor Vicent Torres Fabra, de la Universitat de València tancarà el Simposi amb la conferència titulada “Introducció a la Cinquena Columna a Xàtiva i rodalia”.