El col·lectiu sol·licita tindre accés a la documentació existent per valorar el seu impacte mediambiental

En resposta a la incorporació de la presa de Montesa al Pla de Gestió del Risc d’Inundació, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera ha encetat una sol·licitud d’informació ambiental a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, a fi de conéixer tots els antecedents en relació a esta infraestructura. Amb la seua petició, AE-Agró La Costera vol fer una valoració de l’impacte ambiental que preveu la construcció de la presa,  projectada des de l’any 2011.

Malgrat que no s’hi haja desenvolupat la proposta de construcció de la presa de Montesa sobre el riu Cànyoles per la seua dubtosa viabilitat, l’actual Pla de Gestió del Risc d’Inundació (PGRI) contempla novament esta infraestructura. L’objectiu de la qual és laminar els cabals del riu Cànyoles i així minimitzar els riscos d’inundació a les comarques de la Ribera.

Segons els estudis de viabilitat tècnica i mediambiental als que fa referència el pla, esta presa en forma d’arc de doble curvatura, alcançaria una altura de fins a 54 m. Des d’AE-Agró no entenen les dimensions que es plantegen, ja que en cas d’omplir-se deixaria baix l’aigua moltes construccions agrícoles i de particulars presents des de la presa fina a prop de la població de Vallada. I si la cota arribara als 250 m sobre el nivell del mar, inundaria l’EDAR de Vallada.

A més el lloc de l’emplaçament té un valor paisatgístic i natural important, sent, a juí d’Acció Ecologista-Agró, un dels indrets més valuosos del Cànyoles.

Tenint en compte estos possibles impactes ambientals resulta contradictori que la construcció de la presa es presente al pla com una solució sostenible i eficient per combatre el risc d’inundació. Especialment en territoris molt fraccionats per la saturació d’altres grans infraestructures, com és el cas de la Costera.

Des d’Acció Ecologista-Agró consideren que no és bona solució portar les inundacions d’un lloc a altre. És canviar de lloc el problema. Per això, volen realitzar un estudi per a valorar l’impacte ambiental de la presa i fer arribar les conclusions i reflexions a totes les veïnes i veïns de la comarca.