El treball ha significat la culminació de trenta anys d’investigació

Un estudi de més de trenta anys d’investigació iniciat amb l’arribada del professor Germán Ramírez Aledón a la docència en l’Institut Josep de Ribera de Xàtiva, com a professor catedràtic de Geografia i Història i, posteriorment, com també Director del Centre, sobre la figura de Joaquín Lorenzo Villanueva i Astengo porta a l’autor al Doctorat en Història Contemporània per la Universitat de València. 

El passat 5 de febrer va defensar la seua tesi davant tribunal a la Universitat de València. Dirigida pel Catedràtic Dr. Pedro Ruiz Torres de la Universitat de València, i ex Rector d’aquesta institució, va presentar l’estudi sobre la figura de Villanueva més profund i ampli que s’ha realitzat fins ara. Una tesi de més de 1000 pàgines, amb més de quaranta arxius visitats en quatre països diferents, Espanya, Anglaterra, Irlanda i Itàlia. 

Com va dir una membre del tribunal, “la tesi aclapara al tribunal” i és difícil de jutjar-la, ja que l’autor és el major expert en el tema. El treball porta per títol “JOAQUIN LORENZO VILLANUEVA (1757-1837): UN PARADIGMA DEL TRÀNSIT DE LA IL·LUSTRACIÓ Al LIBERALISME”, i està desenvolupat de 8 capítols més conclusions i bibliografia. Aquest últim apartat, de més de 40 pàgines, és un viatge sobre la vida, pensament i interacció en la vida religiosa, social i política de la seua època de Villanueva des del seu naixement a Xàtiva en 1757 i la seua defunció en l’exili a Dublín, Irlanda. 

Cal destacar que el paper de Villanueva en la història d’Espany és importantíssim en el període del Trienni Liberal i les Corts de Cadis, i posteriorment en el debat polític en la premsa londinenca en el seu període d’exili a Anglaterra. 

Un altre membre del tribunal, el professor Gérard Dufour de la Universitat Francesa de Aix elogia la tesi per la profunditat de coneixements de Ramírez Aledón sobre la figura de la tesi basada en un coneixement perfecte de la bibliografia més actual sobre el tema i va suggerir la necessitat de la seua publicació amb rapidesa, ja que estava sent esperada des de feia anys. 

El president del tribunal, doctor Emilio La Parra, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat d’Alacant, elogia també aquesta biografia de Villanueva, indicant l’honestedat ètica del doctorand referenciant a altres autors puntualment que han publicat aspectes que s’estudien en aquesta tesi. 

Aquesta tesi va ser aprovada i està a l’espera de la qualificació màxima de Cum laude que atorga la Universitat de València després de conéixer l’opinió dels seus tres membres del tribunal. 

El director de la tesi, Dr. Pedro Ruiz Torres, va afirmar que aquesta tesi haurà fet somiar al doctorand en la figura del centre de la tesi, i que a Germán Ramírez cal acudir quan es vol saber alguna cosa de la figura de Villanueva.