El xef Aitor López protagonitza el cartell i també algunes de les activitats programades, més d’una desena durant tota la setmana

Ahir es va presentar en roda de premsa la IX edició del Firall, la Fira de l’All Tendre de Xàtiva, que tindrà lloc aquest cap de setmana a la capital de la Costera amb més d’una desena d’activitats programades.
La regidora d’Agricultura, Susana Gomar, ha destacat que aquesta fira serveix per a posar en valor el treball dels agricultors. L’escoltem:
Durant tota la setmana estan previstes visites escolars a la Casa Cuesa, on Pep Gimeno Botifarra ensenyarà als més menuts tot allò relacionat amb el cultiu de l’all tendre i l’agricultura de la nostra zona, mentre que el dimecres 2 d’abril, a les 19 hores, es presentarà a la sala infantil de la Biblioteca el conte infantil “Cama Curta i Cama Llarga. El tresor d’AllXàtiva”, amb la presència de la seua autora Lorena Cayuela. Just abans a les 18 hores tindrà lloc una sessió de contacontes a càrrec de Paula Bernabeu.
Com a preludi del cap de setmana, el divendres 4 d’abril es realitzarà el II Concurs “El Simarro cuina l’all tendre”, on participarà l’alumnat del cicle formatiu de cuina i restauració de l’IES Lluís Simarro; mentre que a les 19 hores està previst al hall del Gran Teatre un tast de vins valencians per part de La Bodega de Juanlu, amb aforament limitat i inscripció prèvia necessària.
El gruix de les activitats es concentrarà el dissabte i el diumenge a l’Avinguda Selgas, junt al Gran Teatre de Xàtiva. El dissabte 5, s’inaugurarà la Fira amb el pregó a càrrec de Pep Gimeno Botiffarra, qui obrirà el mercat i amenitzarà les tendes amb cants de la terra. Posteriorment, a les 11 hores, està previst un showcooking per part del xef xativí Aitor López, primer xativí en obtindre una estrella Michelín, al qual seguirà un taller de cuina familiar amb aforament limitat i necessària inscripció prèvia. Durant el matí també es gravarà el programa “Xusma Delux” amb convidats especials relacionats amb l’agricultura i l’all tendre com ara Botifarra, Pepe “Pimentó”, la influencer Georgina Mollà i l’empresària Anna Climent, de Cacaus Climent.
Ja de vesprada està previst el VI Concurs de lligar alls tendres a les 17:30 hores i a continuació es realitzarà el reconeixement als allers Miguel Climent Fuster i Pedro Vicente Cervera Cogollos. La jornada finalitzarà amb el Firall Fest, amb l’actuació dels grups locals Ghost Transmission i Ed Bloom, als quals acompanyaran l’Home Brut i Palmer.
Diumenge serà el torn de la jornada dedicada als més menuts, ja que a les 12 hores està previst un concert infantil amb els Atrapasomnis i el seu espectacle familiar “El planeta violeta”, premi Enderrock 2024 a millor disc i millor gira. Per últim, l’acte de cloenda tindrà lloc a les 14:30 hores.
L’agricultor xativí i membre de la Unió de Llauradors i Ramaders José Tormo «Pimentó» ha explicat en quin moment es troba l’all tendre. L’escoltem:
Per la seua part, la primera tinenta d’alcalde Amor Amorós ha destacat que «és responsabilitat d’aquest govern cuidar els nostres agricultors”. L’escoltem:
Cal destacar, a més, que el FirAll agrupa artesans de tota la comarca, que presentaran els seus productes. En total aquesta edició participaran quaranta expositors, la qual cosa suposa un increment del 25% respecte a l’any passat. Amorós ha remarcat que, “És un indicador també que les persones que assisteixen a la fira i que porten els seus productes veuen interés a continuar. Per a nosaltres això és un indicador positiu i un indicador de continuar treballant en aquest sentit”
El xef xativí Aitor López, qui recentment ha sigut reconegut amb una Estrella Michelín i ostenta també un Sol Repsol gràcies al seu treball al restaurant Citrus del Tancat, és la imatge gràfica del cartell d’aquest any, fent així un homenatge als alls tendres i a la riquesa gastronòmica del nostre territori.
Pel que respecta a l’apartat gastronòmic, el FirAll torna a col·laborar un any més amb els restaurants de la ciutat, per tal d’oferir menús on l’all tendre de Xàtiva és protagonista. El preu d’aquests menús oscil·larà entre els 18 i els 34,5 euros, i s’han sumat en aquesta edició l’Arroseria Ca Conxa, Els Porxes, La Talaia del Castell, Ganesh Cocina Ecléctica, El Puerto de Graná, Sait Dia i Nit, el Moncho i el restaurant El Cullerot.