El termini de construcció del nou institut serà de 17 mesos

L’alcaldessa de Canals, Mai Castells, junt amb el director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, es van reunir ahir amb la comunitat educativa de l’IES Francesc Gil de Canals. La intenció era detallar-los la planificació de la Conselleria d’Educació pel que fa a la construcció del nou institut, en el qual s’invertirà al voltant de 9,7 milions d’euros.

El director general va explicar a l’equip directiu de l’institut, a l’AMPA i a l’alumnat, que al concurs públic per construir el nou institut “s’han presentat 15 empreses i en aquests moments el personal tècnic de la Conselleria ja està baremant les pliques amb les ofertes econòmiques i tècniques presentades. Segons Víctor Garcia, “Estimem que tot aquest treball conclourà després de l’estiu i, al setembre, ja podrem comptar amb una proposta d’adjudicació, que permetrà començar les obres cap a finals d’any”.

El termini de construcció del nou institut serà de 17 mesos i, quan acabe l’obra, serà un centre més gran que l’actual, ja que comptarà amb 690 llocs escolars, uns 200 més que la matrícula d’aquest curs, cosa que permetrà donar resposta a les necessitats educatives futures del municipi.

Per la seua part, l’alcaldessa, Mai Castells, va declarar que “estem molt contentes perquè finalment s’ha atés la reivindicació de tota una comunitat educativa des de fa 40 anys. Aquesta actuació no concerneix únicament al poble de Canals, ja que el municipi rep afluència estudiantil d’altres pobles.

El nou IES Francesc Gil es construirà en la mateixa parcel·la de 7.374 m² de l’avinguda de les Moles que ocupa l’actual centre. L’actuació que s’executarà consisteix en la demolició de totes les edificacions existents i la construcció d’un centre de nova planta amb un perfil de 12 aules d’ESO, 6 aules de Batxillerat, 2 per estudis de Formació Professional (4 aules amb els seus corresponents tallers), gimnàs, menjador per a 200 comensals i habitatge per al conserge.

El nou institut s’ha projectat com un edifici format per dos blocs paral·lels units per una porxada comú. Aquesta disposició permetrà un òptim aprofitament de la resta de la parcel·la, alliberant la major superfície possible d’espai per a jocs.

En la part nord de la parcel·la se situarà el bloc principal, dividit en dos: un bloc docent de tres altures: planta baixa i dos pisos interconnectats amb ascensor, i el bloc de serveis i habitatge del conserge, d’una altura. Paral·lel a aquest, es projecta el segon bloc, que allotja el gimnàs, amb la seua dotació de vestuaris i lavabos, i el menjador amb la cuina adjunta.

Entre tots dos blocs se situa una porxada que els uneix i permet el trànsit a cobert al gimnàs i al menjador, a més de servir d’espai de jocs resguardat en dies de pluja.

Els sistemes constructius garantiran els estàndards d’estalvi energètic definits per la normativa vigent, hi haurà climatització i ventilació, garantint una correcta renovació de l’aire.

En aquesta mateixa línia, un sistema d’aerotèrmia subministrarà aigua calenta sanitària en el gimnàs i la cafeteria.

En total, la superfície construïda serà de 5.889,03 m² i la superfície dels espais lliures a la disposició de l’alumnat de 4.477,26 m², entre els quals s’inclouen zones de joc, enjardinament, dues pistes poliesportives, porxos i hort escolar.